Tips:


I den franska grönsaksröran ratatouille är zucchini en självklar ingrediens, den är även bra i wok eller skivad och grillad tillsammans med halloumiost.

 

 

«Tillbaka

 

   Moussaka

 Moussaka_002.jpg

Börja med köttfärssåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Lägg i tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka 10-15 minuter. Såsen ska vara fast.

När du gör ostsåsen ska du börja med att vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och låt såsen svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.

Skär zucchinin i 1 cm tjocka skivor. Stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna. Salta och peppra skivorna. Zucchinin ska få ordentlig stekyta med brun färg, ungefär 1 minuter på varje sida

Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager zucchini, resten av köttfärssåsen och sista lagret zucchini. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan vila 10 minuter innan den serveras.

4 - 6 portioner
4-5 zucchini

0,5 dl olivolja
1 krm salt, efter smak
1 krm malen peppar, efter smak
Köttfärssås:
3 gula lökar 
3 vitlöksklyftor 
600 g nötfärs

2 msk olivolja
1000g krossade tomater på burk 
3 msk tomatpuré 
2 tsk salt 
3 msk oregano eller tsk torkad 
3 krm malen kanel
1 krm malen svartpeppar
Ostsås:
4 msk vetemjöl 
6 dl mjölk
0,5 tsk salt 
2 krm riven muskotnöt
1,5 dl riven lagrad ost
2 ägg
Till garnering:
1,5 dl riven lagrad ost
Ugnstemperatur
200º

 

Dryckesförslag

Rött vin: Mas Louise (6470) 

Öl: Whitstable Bay Organic Ale (11526)

 
     
 
stäng