Tips:

För att få en fylligare smak på räkorna kan du strö lite salt och socker på de skalade räkorna och låta dem dra en stund. Häll bort vätskan som bildas innan du blandar i dem i såsen.

«Tillbaka

 

   Räkor Thermidor

 Rakor_therrmidor_002.jpg

Denna rätt är en variant av Hummer Thermidor. Lika god men lite enklareoch billigare att tillaga. Skala räkorna och sockersalta dem. (Se under tips till vänster). Koka upp vinäger, vitt vin, senap, lök, dragon och persilja i en kastrull. Koka ihop till hälften. Fräs smör och mjöl i en kastrull, späd med mjölk eller grädde och låt såsen sjuda tills den tjocknar. Sila ner det hopkokta spadet. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa samman äggula och vispgrädde och vispa ner redningen i såsen. Smaka av med salt, peppar och hälften av osten. Tag undan de största räkorna, två-tre per person och blanda ner resten av räkorna i såsen. Fördela stuvningen i lämliga ugnssäkra formar och smörfrästa champinjoner ovanpå och strö över resten av osten. Hit kan du förbereda rätten. Förvara dem i kyl om de inte ska gratineras genast.

Sätt in formarna i strax före servering i tio - femton minuter tills rätten är genomvarm. Servera gärna med rostat vitt bröd.

6 personer

600 g oskalade räkor

2 schalottenlökar, finhackade

2 msk vitvinsvinäger

1 dl torrt vitt vin

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

2 tsk ljus fransk senap, Dijon

2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

3 dl kaffegrädde

1 äggula

1/2 dl vispgrädde

2 - 3 msk riven parmesanost

salt

nymalen vitpeppar

100 g små smörfrästa champinjoner

 

Dryckesförslag

 Mousserande vin: Blason de Bourgogne Crémant de Bourgogne Rosé Brut (7687) Vitt vin: Stoneleigh Chardonnay (6427) Öl: TT (1352) 
     

 

 

 
stäng