Tips: 

För att få en fylligare smak på räkorna kan du strö lite salt och socker på de skalade räkorna och låta dem dra en stund. Häll bort vätskan som bildas innan du lägger dem i såsen.

 

Beurre manie

Blanda en del mjöl och en del rumsvarmt smör. Klicka i blandningen i den varma såsen och låt det sjuda en stund. Du kan spara det som blir över i en burk i kylen några dagar.

«Tillbaka

 

   Mustig räksås med färsk spenatpasta

 Rakpasta_andreas.jpg

Tina räkrona och skala dem. Lägg skalen i en kastrull och fyll på med vatten och låt det koka i 5-7 minuter på medelstark värme. Sila bort räkskalen. Häll tillbaka räkspadet i en kastrull. Smaka av och tillsätt grädden, vilök, socker, skaldjursfond, balsamico, tomatpuré och chili. Tillsätt beurre manie (se under tips till vänster) och vispa tills du fått rätt konsistens. Låt det stå och småputtra på svag värme i 10-15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med lite salt och vitpeppar. Lägg i de flesta räkorna och den tärnade galiamelonen. Varmhåll såsen utan att den kokar. Lägg baconet på i en form på bakplåtspapper. Ställ i förvärmd ugn och låt dem bli knaperstekta. Det tar ca 8-12 minuter beroende på ugn. Dela och koka majsen enligt anvisning på paketet och stek eller grilla dem i några minuter strax före servering. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Lägg upp pastan på varm tallrik, ringla lite olivolja på och häll på räksåsen. Lägg på en knaprig baconskiva, några räkor och basilika. Komplettera tallriken med en halv passionsfrukt och majskolv.

6 personer

1,5 kg frysta oskalade räkor till sås och garnering

Skalet från räkorna

5 dl grädde

1 vitlöksklyfta

1,5-2 tsk socker

1 msk skaldjursfond

2 tsk röd balsamicovinäger

1 msk tomatpuré

1/2 torkad chilifrukt

1/2 galiamelon i tärningar

Dryckesförslag

Rosévin: Belguardo Rosé (nr 99148)

Vitt vin: Belguardo Rosé (nr 99148)

Öl: S:t Eriks Pale Ale (nr 1420)

Vatten   

 
stäng