Tips:

Fjärilskotletter gör du av filéen. Bena ur filéen. Skär sedan en 

1/2 cm från kanten på filéen men skär inte genom skinnet. 

Därefter skär du 1/2 cm till, denna gång skär du igenom skinnet. Nu har du fått en skiva som du kan vika runt . Voila! Så har du en benfri kotlett som alla kan njuta.

 

«Tillbaka

   Marinerad lax med basilikasmör och gazpacho

 Marinerad_lax_basilikasmor_001.jpg

Börja med gazpachon. Hacka gurka paprika, tomater och rödlök i cirka två centimeters kuber. Lägg varje grönsak för sig i en matberedare och hacka dem grovt med ett stålblad. Kör inte för länge. Blanda grönsakerna i en skål och tillsätt vitlök, tomatjuice, vinäger, olivolja, salt och peppar. Rör om väl och kyl ner före servering. Om du låter soppan stå och dra några timmer innan servering så smakar den ännu bättre. Gör sedan marinaden. Häll upp oljan i en skål och blanda i soya, röd balsamicoivinäger, citronpeppar basilika, vitlök och salt. Blanda runt så att det blir en slät sås. Lägg laxskivorna i en plastpåse och häll över marinaden. Förslut påsen och blanda runt marinaden på laxen. Låt marinaden dra in i laxen i minst 45 minuter, men gärna längre. Basilikasmöret är lättast att göra med rumsvarmt smör. Lägg smöret i en skål och blanda i citronsaft, basilika och worcestershiresås. Rör om och smaka av med salt och peppar. Ta ur smöret och lägg det på ett smörpapper eller en plastfolie och rulla in det. Lägg i kylskåp för att kallna. Grilla laxen lätt cirka 3-5 minuter på varje sida. Lägg upp de varma laxskivorna på tallrik och lägg på basilikasmöret. Häll upp gazpachon i glas och ställ på tallriken. Servera gärna med nykokt färskpotatis kryddad med färsk dill.

4 personer

Gazpacho:

1 gurka, halverad och urkärnad, men inte skalad

2 röd paprika

4 tomater

1 rödlök

3 vitlöksklyftor, hackade

3 dl tomatjuice

25 ml vitvinsvinäger

25 ml olivolja

1 / 2 msk salt

1 tsk nymalen svartpeppar

Laxrätten:

4 x 150 g lax, som kotletter eller fjärilskotletter

1 citron

300-400 g färskpotatis

Marinad:

5 msk rapsolja

1 tsk soya

2 1/2 tsk röd balsamicovinäger

1 dl basilika

1 pressad vitlöksklyfta

salt och citronpeppar efter smak

Basilikasmör:

100 g smör, rumsvarmt

1 1/2 msk saft från citron

1 1/2 dl finhackad basilika

1 1/2 tsk worcestershiresås
salt och nymald vitpeppar

Dryckesförslag

Rött vin: Saint Clair Pinot Noir (nr 16015)

Vitt vin: Cameleon Unoaked Chardonnay Reserva (nr 6031)

Öl: Baron Trenck (nr 11455)

Vatten 

 
stäng