Värt att veta:

Fänkål är känd som kryddplanta i Främre Asien och Medelhavs-området sedan forntiden. Man använder den nedre delen av plantan, den är saftig och god och har en svag anissmak.

«Tillbaka


   Kyckling med fänkål och tomat

 Kyckling_fankal_tomat_001.jpg

 

Lägg kycklingen i en ugnssäker form eller en gryta. Blanda smält smör, salt, peppar, honung och soja. Blanda fänkål, lök, tomater, örter och lite av smörblandningen i en skål.

Fyll kycklingen med hälften och lägg resten i formen. Pensla kycklingen med en del av smörblandningen. Sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen. Pensla med blandningen ytterligare ett par gånger under stekningen.

Ungefärlig stektid är 1 timme -1 timme och 15 minuter, till en innertemperatur av 75-80°. Kycklingen är klar när köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och när köttsaften är genomskinlig utan rosa inslag.

Blanda vin och fond och häll i formen efter 20 minuter. Servera med ris eller nudlar och en grönsallad. 

4 portioner

2 msk smält smör

1 tsk salt

1 krm peppar

1 msk honung

2 tsk soja

1 stånd av fänkål, ansat, i mindre bitar

1,5 rödlökar, skalad, i bit

4 tomater, i stora bitar

1 dl grovhackad färsk oregano

2 dl vitt vin

1 msk kycklingfond

1 kg hel kyckling

Ugnstemperatur
175º

 

Dryckesförslag

Rött vin: Turning Leaf Zinfandel (16538)

Vitt vin: Beringer Stone Cellars Chardonnay (6678)

Öl: Nils Oscar God Lager (1305)

 

Turning_Leaf_Zinfandel_16538.jpg Beringer_Stone_Cellars_Chardonnay_6678.jpg Nils_Oscar_God_Lager_1305.jpg  
 
stäng