Värt att veta:

Vitlök har använts i traditionell läkekonst under tusentals år och  är en uppskattad krydda. Vitlök kan ha effekt mot bakterier och svamp, stimulerar immunförsvaret. Vitlök verkar antioxiderande och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Svavelföreningarna i vitlök kan hjälpa kroppen att göra sig av med tungmetaller.

«Tillbaka

 

    Kyckling Andalucia

 

Bryn kycklingdelarna i olivolja i en stor panna eller gryta. Salta och peppra. Tillsätt lök samt vitlök och låt fräsa med i 1-2 minuter. Slå på sherry. Låt småputtra på svag värme under lock i cirka 15 minuter. Lägg i morötter och persilja och låt småputtra i ytterligare cirka 5 minuter.

 

Till detta kan du servera kokt broccoli, palsternacka och råstekt timjanpotatis.Skiva den oskalade potatisen och koka dem i saltad vatten i 6-8 minuter. Häll bort vattnet och stek skivorna på bägge sidor på medelstark värme tills de blir gyllenbruna. Servera dem med lite färsk timjan. Dela broccolin i små buketter och skär stammen i skivor. Skala palsternackorna och skiva dem. Koka broccolin och palsternackorna i 7-8 minuter.

 
4 portioner
1,5 kg färsk kyckling, styckad i 8 bitar
2 msk olivolja
2 tsk salt
3 krm peppar
1 hackad gul lök
5 finhackade eller pressade vitlöksklyftor
1 dl torr sherry
1 morot i tunna stavar
1 dl hackad persilja

2 broccolihuvuden

4 hg palsternacka

8-10 potatisar

 

Dryckesförslag

Rött vin: Masi Valpolicella Bonacosta (6998)

Vitt vin: Brookhaven Lighthouse Viognier (6348)

Öl:  Zlatopramen Extra Premium (1582)

Masi_Valpolicella_Bonacosta_6998.jpg Brookhaven_Lighthouse_Viognier_6348.jpg Zlatopramen_Premium_1582.jpg
 
stäng