Tips:

Kronärtskocka kan med fördel kokas och ätas bladvis till-sammans med smält smör smaksatt med citron och som avrundning avnjuta blommans botten. Tänk på att ta bort de strån som omger blombotten eller "hjärtat" som det också kallas.

«Tillbaka

 

   Inbakad fläskfilé med champinjonstuvning

Smordegsinbakad_flaskfile_med_stuvade_champinjoner.jpg

Putsa fläskfilén, salta och peppra den och bryn den runt om i en stekpanna. Ta upp den och låt den svalna. Hacka de färska champinjonerna och fräs dem i smör på medelstark värme i 10-15 minuter. Salta och peppra. Rör om då och då. Tillsätt skivad purjolök, hackad oregano samt mjöl och rör om. Häll i grädden, rör om och låt det småputtra i 7-10 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna. Rulla ut smördegen på en skärbräda och lägg den avsvalnade filén på mitten av degen. Lägg stuvningen på filén och vik över degen så att det blir tätt. Lägg paketet i en ugnssäker form och pensla på ovan-sidan med uppvispad äggula. Sätt in formen i mitten av ugnen till filén har en innertemperatur på 65 grader. Skala och dela morötterna. Hyvla dem med en osthyvel och stek dem lätt i oljan i 4-5 minuter. Skiva upp filén, garnera med granatäpple, kronärtskockor och hela stekta champinjoner. Servera som det är eller komplettera med stekt potatis.

4 personer

600-700 g fläskfilé

salt och peppar efter smak

1 paket färdig smördeg

1 msk rapsolja

400 g färska champinjoner

salt och peppar efter smak

25-35 g smör

70 g purjolök

1 dl färska oregano

2,5 dl grädde

400 g morötter

390 g kronärtskockor

2 msk rapsolja

1 äggula

Ugnstemperatur:

200 grader

 

Dryckesförslag:

Vitt vin: Beringer Stone Cellars Chardonnay (6678) Rött vin: Chianti del Barone Ricasoli (2700) Öl: Sigtuna Black October (11262)  
     

 

 

 

 
stäng