Värt att veta: 

Hummer är en klassisk delikatess. Den serveras alltid kokt: ofta hel eller halverad och sedan ugnsgratinerad, eller som hummersoppa.

«Tillbaka

 

   Hummer Thermidor

Hummer_Thermidor_001.jpg

Koka upp vinäger, vitt vin, senap, lök, dragon och persilja i en kastrull. Koka ihop till hälften. Klyv humrarna på längden och plocka bort magsäcken, som finns framtill i varje halva, samt tarmen. Plocka ur allt kött och skrapa ur smöret (den grågröna massan som sitter i främre delen). Knäck klor och leder och tag vara på köttet. Skär allt kött i mindre bitar. Fräs smör och mjöl i en kastrull, späd med mjölk eller grädda och låt såsen sjuda tilll den tjocknar. Sila ner det hopkokta spadet. Lyft kastrullen från värmen. Vispa samman äggula och vispgrädde och vispa ner redningen i såsen. Smaka av med salt, peppar och hälften av osten. Ta undan de finaste hummerbitarna och blanda ner resten av hummer-köttet och det grågröna hummersmöret i såsen. Fördela stuvningen i hummerskalen, lägg hummerbitar och smörfrästa champinjoner ovanpå och strö över resten av osten. Om du inte ska gratinera genast kan du förvara dem i kylskåpet. Sätt in humrarna i ugnen och låt dem gratineras i 10-15 minuter. Komplettera gärna med vitt rostat bröd och smör.

4 personer

2 kokta humrar

Sås

2 finhackade schalottenlökar

2 msk vinäger

1 dl torrt vitt vin

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

2 tsk ljus fransk senap

2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

3 dl vispgrädde

1 äggula

1/2 dl vispgrädde

3-5 msk riven parmesanost

salt

nymald vitpeppar

100 g smörfrästa champinjoner

Ugnstemperatur

250 grader

 

Dryckesförslag

Vitt vin: Fleur du Cap Unfiltered
(15530)

Mousserande vin: André Clouet Grande Réserve (7686)

Mousserande vin: Mailly Les Échansons Grand Cru (94834)
     

 

 

 

 
stäng