Värt att veta:

Namnet rosmarin kommer från släktnamnet rosmarinus vilket sägs komma från latinet och betyda "havets dagg".

«Tillbaka

 

   Honung- och rosmarinmarinerad fläskfilé med apelsinmörötter

Honungsmarinerad_flaskfile_002.jpg

Börja med att värma honungen lätt så att den blir tunnare. Häll upp honungen i en skål och blanda i de övriga ingridienserna. Skär några lätta snitt på var sida av filén innan du lägger den i marinaden. Då tränger marinaden in bättre i köttet. Marinera i en plastpåse i 1,5 till 2 timmar eller över natten. Vispa grädden och sockret hårt. Blanda de övriga ingridienserna och vänd sedan ner den vispade grädden och rör om. Ställ såsen kallt tills den ska serveras. Skala morötterna och hyvla skivor. Värm oljan och saften från apelsinen i en panna lägg i mörötterna och fänkålen smaka av med salt och peppar. Låt småputtra tills morötterna är mjuka. Grilla köttet och servera med ugnsstekt potatis.

4 portioner

800 g fläskfilé
Marinad:

1/2 dl honung
2 msk soja
2 msk hackad färsk rosmarin

2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk chili & garlicsås (Sriracha hot, Santa Maria)

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar 
Sås:

3 msk majonnäs
3 msk chilisås

5 msk bearnaisesås

2 dl vispad grädde

2 tsk strösocker

0,5 tsk salt 
2 krm svartpeppar

Apelsinmorötter:

4 medelstora morötter

1 apelsin

1 1/2 msk olivolja med basilikasmak

Salt och peppar

1 krm fänkål

 

Dryckesförslag

Rött vin: Pata Negra Gran Reserva (12613)

Vitt vin: Lurton Chardonnay Reserva (92220)

Öl: Arboga Ekologisk (1455)

     
 
stäng