Tips:

För att få en fylligare smak på räkorna kan du strö lite salt och socker på de skalade räkorna och låta dem dra en stund. Häll bort vätskan som bildas innan du lägger dem på pizzan.

«Tillbaka

   Pizza Bravizzimo grande

 Hempizza_001.jpg

Börja med degen. Blanda vetemjöl, bakpulver, socker och salt. Häll mjölken i en degskål och tillsätt mjöl, bakpulver, socker och salt, lite i taget (använd gärna en matberedare elller elvisp med degkrokar för att blanda ingredienserna). Häll i oljan. Bearbeta degen ca 5 minuter. Lägg degen åt sidan och låt den vila i ca 30 minuter.

Skala och hacka gullöken. Värm oljan i en panna och tillsätt lök och pressad vitlök. Låt det fräsa i några minuter och tillsätt sedan krossade tomater, salt, socker, svartpeppar och oregano. Låt såsen småkoka i 5-7 minuter. Ställ den åt sidan och låt den svalna.

 

Dela champinjonerna och hacka rödlöken. Värm lite olja i en kastrull och lägg i lök, låt fräsa en stund. Tillsätt champinjonerna och oregano. Låt småputtra i 9-10 minuter. Rör om då och då. 

Skala räkorna och lägg dem i en skål och strö på lite salt och socker, rör om. Häll bort spadet som samlas i skålen innan du lägger dem på pizzan. Skiva zucchinin, salta och fräs i olja i en panna till de blivit gyllenbruna. Skär fläskfilén i tunna skivor, salta och peppra. Riv osten. 

Mjöla ett bakbord eller diskbänken och kavla ut degen till lämplig storlek. Olja in eller lägg ett bakpapper på en plåt. Lägg den utkavlade degen på plåten och sprid ut den avsvalnade såsen över hela pizzan, även på kanterna.

Lägg på champinjon- och lökblandningen, räkor, zucchinin, fläskfiléskivorna och fördela osten över hela pizzan. Grädda pizzan i ca 15 minuter.

(Du som vill hoppa över degbak och egen sås kan köpa färdig deg och tomatsås i din livsmedelsbutik).

3-4 personer

Pizzadeg

5 dl vetemjöl

2st bakpulver

1msk socker

1 tsk salt

2 dl mjölk

75 g matolja

Tomatsås

1 gul lök

1 vitlöksklytta

400 g krossade tomater

1/2 tsk salt

1/2 tsk socker

1 krm nymalen svartpeppar

1 tsk oregano

Fyllning

1 1/2 msk olja

250 g färska champinjoner

1/2 röd lök

500 g räkor med skal

salt och socker

1 1/2 msk olja

350 g zucchini

salt

300 g fläskfilé i skivor

salt och nymalen svartpeppar

1 färsk tomat i skivor

4 dl grovriven ost (gärna lagrad)

Ugnstemperatur

250 grader

 

Dryckesförslag

Rött vin: Boira' Sangiovese (32431)

Rosévin: La Pluma Rosé (2916)

Öl: Pilsner Urquell (1566)

     

 

 
stäng