Värt att veta:

Gorgonzola, en grönmögelost, lagras i 3-4 månader innan den säljs.  Namnet har den fått efter den italienska staden med samma namn.

«Tillbaka

 

   Fläskkotlett med gorgonzola på purjolök- och tomatbädd

Flaskkotlett_pa_purjo_och_tomatbadd.jpg

Skiva zucchinin, lägg upp dem på en skärbräda och salta dem lätt, torka av dem med hushållspapper efter 10 min och stek dem i olja.  Skala och skiva under tiden morötter och palsternacka och stek dem på medelstarkvärme till de mjuknat. Skiva  purjolöken och dela tomaterna. Fräs dem i olja i 5-7 minuter, rör om då och då, salta och peppra. Stek fläskkotletterna gyllenbruna, salta och peppra. Koka upp grädden och tillsätt balsamicovinäger, honung, svartvinbärsgelé, vitlöksklyftor, rosmarin, kalvfond, gorgonzola och soya samt salt och peppar efter smak. Red den med  beurre manie för att få den tjockare och låt såsen koka de 2-3 första minutrarna sedan du lagt i redningen. Lägg de färdigstekta kotletterna på ett ugnssäkert fat och dela resten av gorgonzolan i fyra delar, lägg dem på kotletterna och ställ in fatet i ugnen ca 5 min. Lägg upp purjolök och  tomater mitt på tallriken och placera kotletterna ovanpå på. Häll på såsen och servera med zucchini, morötter och palsternacka. Komplettera gärna med brytbönor till.

4 personer

800-900 g fläskkotlett av piggham

400-450 g zucchini

300 g purjolök

250 g cocktailtomater

150 g palsternacka

250 g morötter

150 g brytbönor

Sås

5 dl visp- eller matlagningsgrädde

2 tsk röd balsamicovinäger

1 tsk honung

1-1 1/2 tsk svartvinbärsgelé

1-2 pressade vitlöksklyftor

2 krm smulad torkad rosmarin

1 tsk kalvfond

2 tsk soya

Beurre Manié

1 del rumsvarmt smör

1 del vetemjöl

Ugnstemperatur

105 grader

Dryckesförslag

Rött vin: Ledin Shiraz (75546) Vitt vin: Millton Te Arai Vineyard Chenin Blanc (90347) Öl: Arboga Ekologisk (1455)
     

 

 
stäng