Tips:

Koka färska musslor

Använd endast levande musslor. Kontrollera att de är slutna eller att de sluter sig när du knackar på dem. Borsta eller skrapa skalen rena och drag bort skägget. Skölj musslorna väl. Skala och hacka löken eller strimla purjon. Använd en rymlig gryta, ca 4 liter. Fräs först löken i fettet. Tillsätt pressad citron och vatten, persilja och peppar. Koka upp alltihop. Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnat sig, ca 5 minuter. Skaka på grytan ett par gånger.

ca 40 (ca 1 1/2 kg) färska musslor med skal
1 liten gul lök eller 1 bit purjolök
1 msk smör eller margarin
2 pressade citroner+1 dl vatten
1/2-1 dl klippt persilja
1 krm grovmalen vit- eller svartpeppar

«Tillbaka

 

   Fisksoppa Mediterranean

Fisksoppa_Mediterranean_001.jpg

Hetta upp olja och smör i en rymlig gryta. Låt purjolök, fänkål och vitlök mjukna någon minut under omrörning. Tillsätt vatten, tomater, fiskfond och potatis. Koka cirka 15 minuter, tills potatisen är mjuk.

Skär fisken i bitar. Tillsätt fisk, salt, peppar, socker och oliver. Rör om försiktigt och sjud soppan några minuter tills fiskköttet blivit vitt. Vänd ner oregano. Servera soppan med, broccoli, färska räkor och musslor.
8 portioner
800 g tinad fisk

0,5 dl olivolja
2 msk smör
1 skivad purjolök
3 hackade vitlöksklyftor

2 morötter
1 liter vatten
500 g klyftade tomater
3 msk fiskfond, eller motsvarande mängd buljongtärning
800 g potatis, med eller utan skal, i bitar
2 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 msk socker
200 g gröna och svarta olive

200 g skalade räkor

0,5 dl grovhackad färsk oregano

1 broccolca

40 färska musslor

Dryckesförslag:

Rosévin: Clairet du Château de Lisennes (nr 2243)

Vitt vin: Claps Sauvignon (nr 2426)

Öl: Mythos Lager (nr 1396)

Vatten

 
stäng