Värt att veta:

Citron är ett träd i familjen vinruteväxter och även namnet på själva frukten. Den är inte en naturlig art utan en hybrid mellan andra arter i släktet Citrus. Arten odlas framför allt för fruktsaftens skull som innehåller mycket citronsyra och detta ger den mycket sura smaken. Den används också som ympunderlag till apelsiner och grapefrukt. Citron används till dryck och i matlagning, men äts även naturell. Finrivet citronskal benämns citroncest.

 

 

«Tillbaka

 

   Citronkladdkaka á lá Anna

Citronkladdkaka_001.jpg

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke. Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen på lägsta hastighet. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.

Ingredienser

150 g smör
1 st citron
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjö

Ugnstemperatur 

150 grader

Dryckesförslag

Vitt vin: St Stephan's Crown Tokaji Aszú 3 Puttonyos (2928)

Mousserande vin: Louis Roederer Carte Blanche (7600)

 

 
stäng