Tips:

Beurre manié gör du genom att blanda en del rumsvarmt smör med en del vetemjöl. Om du får över kan du spara det i kyl i några dagar.

«Tillbaka

 

   Baconlindad vitlöksfylld fläskfilé med kantarellsås

 Baconlindad_och_vitloksfylld-_flaskfile_med_kantarellsas_001.jpg

Börja med att putsa filén, sedan sticker du några håll i filén med en vass kniv och stoppar i vitlöksskivorna. Salta och peppra filéen och linda baconskivor runt filén. Hetta upp en stekpanna och bryn filén runt om tills den fått färg. Lägg köttet i en ugnsform och stek färdigt i ugnen tills filén har en innertemperatur på 65 grader, 15-20 minuter. Dela kantarellerna och fräs dem på medelstark värme i 8-10 minuter. Lägg kantarellerna åt sidan.  Häll i grädden, kalvfond, balsamicovinäger, honung, soya, salt och peppar efter smak. Låt såsen koka i 13-15 minuter. Tillsätt beurre manién lite i taget och låt såsen koka till den tjocknar. Vispa medan det kokar. Lägg kantarellerna i såsen och servera den genast. Om du vill ha en tjockare sås kan du tillsätta mer beurre manié.

Servera gärna med honungsglacerade rotsaker.

4 portioner
600 g fläskfilé
salt

nymalen svartpeppar
140 g bacon

2 vitlöksklyftor i skivor

Kantarellsås
6 dl grädde

1 tsk Hetta nätter (eller 1 pressad vitlöksklyfta)

300 g kantareller

2 tsk kalvfond

1 tsk balsamicovinäger

1 tsk honung

1 msk soya

Beurre manié

3 msk smör

3 msk vetemjöl

Ugnstemperatur
150º

Dryckesförslag

Rött vin: Casa de la Ermita (12678)

Vitt vin: Novas Limited Selection Chardonnay (90050)

Öl: BrewDog Trashy Blonde (11581)

     
 
stäng